Romatizmal Artrit Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Romatizmal Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Romatizmal Artrit

Romatizmal artrit, insanlarda meydana gelen önemli hastalıklardan biridir. Bu hastalık, insanlarda uzun süreli olarak görüldüğü için belirtileri de uzun sürelidir. Romatizmal artrit, insanların tüm eklem yerlerinde görülebilen bir hastalıktır. Özellikle bacaklarda ve bileklerde çok sık görülen bu durum, şiddetli ağrılarıyla ünlüdür. Kişilerde bulunan bu hastalık sürekli olarak etkisini göstermez. Hastalık, kişilerde varsa kronik bir şekilde ağrılar ortaya çıkar ve tekrar ortadan kalkar. İnsanlarda en çok görülen kronik iltihaplı hastalık olan romatizmal artrit, eklemlerde bozulmalara neden olur. Bu nedenle kişiler hareket etmese bile ağrılar etkilerini göstererek kişinin yaşam kalitesini bozar. Tıbbi olarak bu hastalığa kronik poliartritis denilmektedir.

Romatizmal artrit problemi yaşayan insanlarda eklemler kıkırdaktan oluşur ve bu kıkırdaklar üzerinde iltihaplanmalar başlar. İltihaplanmalar zamanla kemiklere geçerek şiddetli ağrılara neden olur. Bu hastalığın bulunduğu kişilere ciddi antibiyotik tedavileri uygulanır. Kullanılan antibiyotik ilaçlar bazen 2500-3000 mg kadar yüksek dozlarda olabilir. Bazı insanlarda bu hastalığa müdahale edilmediği ve hastalık aşırı şekilde arttığı için gözler ve cilt de olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Bu bölgeler genellikle şişmeler ve morarmalar gibi durumlarla ortaya çıkar.

Romatizmal artrit hastalığı kadınlarda erkeklere oranla beş kat daha fazla görülmektedir. Bu nedenle bu şikâyet ile hastaneye gelen insanların yüzde sekseni kadındır. Yaşa göre oranlanacak olursa bu hastalık 40-50 yaşları arasında çok sık bir şekilde görülür. Bu yaşların ilerlemesiyle romatizmal artrit hastalığının görülme ihtimali daha da artar. Bu hastalık, çocuklar da dahil olmak üzere hemen hemen herkeste ortaya çıkabilir.

Romatizmal Artrit Neden Olur?

Günümüze kadar yapılan araştırmalara göre romatizmal hastalıkların başında gelen romatizmal artrit sorununun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalık, yapılan tıbbi tahminlere göre kişilerin bağışıklık sistemine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. İnsanlardaki bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine karşı savaş açıp bu hücreleri yok etmesi nedeniyle bu hastalık oluşmaktadır. Ancak bu durum tamamen tahmini bir birleşimden oluşmaktadır. Net olarak bilimsel bilgiler elde bulunmamaktadır. Bunun yanında bir diğer tahmin ise romatizmal artrit hastalığında çok fazla görülen genetik etkilerdir. Bu etkiler insanlarda anneden ya da diğer aile bireylerinden geçmiş olabilir.

Romatizmal Artrit Ne Gibi Belirtiler Gösterir?

  • Romatizmal artrit sorununda ilk görülen belirti, bazı eklemlerde oluşan ağrılardır. Bu ağrılar, günün özellikle sabah ve akşam saatlerinde çok şiddetli bir şekilde hissedilir. Bu ağrılar o kadar şiddetli olur ki, kişiler ciddi şekilde etkilenerek uykularından bile uyanabilirler. Bunun için yüksek dozlu ağrı kesiciler kullanılır.
  • Bunun yanı sıra romatizmal artrit sorunu olan insanlarda meydana gelen bir diğer belirti, şiddetli şişme sorunlarıdır. Bu sorun, eklemlerin bozulmasına bağlı olarak dolaşımın da olumsuz bir şekilde etkilenmesiyle ortaya çıkar. Ağrıyan eklemde oluşan bu şişlik gezici olduğu için her gün farklı bir ekleme geçerek ağrılara neden olur.
  • İnsanlarda sık görülen bir diğer belirti de eklem tutulmasıdır. Sık sık ortaya çıkan eklem tutulması, en az 15 dakika boyunca kişinin eklemini hareket ettirememesine neden olarak ciddi problemlere yol açar. Bu gibi belirtiler, kişilerin hareketini zorlayarak kısıtlamalara neden olur.
  • Eğer romatizmal artrit artmışsa ve buna rağmen herhangi bir önlem alınmamışsa, kişilerin çeşitli eklemlerinde iltihaplanmalar ortaya çıkabilir. Bu durum nedeniyle sorun ilerlemeden tedavi şarttır.

Romatizmal Artrit Tedavisi

Romatizmal artrit hastalığının tedavisi için öncelikle net olarak teşhisinin yapılması gerekmektedir. Bunun için doktorunuz kan testi yaparak kanınızda herhangi bir belirti olup olmadığına bakacaktır. Bu işlem sonrasında sorunun tamamen anlaşılabilmesi için bazı röntgen filmleri çekilecektir. Çekilen röntgende oluşmuş olan romatizmal artrit net bir şekilde görüleceği için öncelikle ilaç tedavisi olmak üzere çeşitli tedaviler yapılacaktır.

Romatizmal artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar, iltihaplanmayı azaltan ve ağrıyı hafifleten ilaçlardır. Bunun yanı sıra fizik tedavi ve egzersiz programları da hastalığın etkilerini azaltmada önemli rol oynar. Bazı durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir. Bu tür tedaviler, eklem hasarını onarmak veya eklemi değiştirmek amacıyla yapılır.

Romatizmal artrit hastalarının yaşam kalitesini arttırmak için, düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri ve düzenli egzersiz yapmaları önemlidir. Ayrıca, dengeli beslenme ve stresten uzak durma da hastalığın yönetiminde önemli rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Romatoid Artrit Tanı Kriterleri Nelerdir?

Romatoid Artrit Tanı Kriterleri Nelerdir?

Artrit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Artrit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Artrit Romatoid Belirtileri ve Tedavisi

Artrit Romatoid Belirtileri ve Tedavisi

Psöriatik Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Psöriatik Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Romatizmal Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Romatizmal Artrit Belirtileri ve Tedavisi