Romatoid Artrit Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
25 Haziran 2024

Romatoid Artrit Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Romatoid Artrit Diyeti

Romatoid artrit, bir veya daha fazla sayıda eklemin inflamasyonu sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Bu hastalıkta sabahları egzersiz sonrasında ağrı, eklemlerde şişkinlik, hareketlerde güçsüzlük, hareketlerde azalma ve deformasyon gibi sorunlar yaşanır. Günlük yapılacak uygun bir diyet ile bu hastalığın gerilemesi sağlanabilir ve mevcut problemlerin azalması desteklenebilir.

Romatoid Artrit Diyetinde Yapılması Gerekenler

Romatoid artrit hastaları, uygun bir diyete devam ettiklerinde şikayetlerinde azalmalar yaşarlar. Günlük tükettikleri besinlerin, sülfür içeren gıdalar olması önemlidir. Sülfür içeren besinler arasında kuşkonmaz, sarımsak, yumurta, lahana çeşitleri, soğan, brokoli, baklagiller ve karnabahar bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketimi, kemik, kıkırdak ve bağ dokularının onarımı için önemlidir. Ayrıca, kalsiyum emiliminin artırılması bu hastalığın gerilemesine yardımcı olur. K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, tam buğday, kahverengi pirinç, balık ve avokado gibi ürünlerin tüketimi romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engelleyebilir.

Romatoid Artrit Diyetinde Omega-3

Omega-3 içeriği yüksek olan su balıklarının tüketimi, artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Omega-3 içeren besinlerin kullanımı, eklem ağrılarının hafifletilmesine katkı sağlarken bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Alabalık, uskumru ve sardalye gibi balıkların tüketimi romatoid artrit hastalığının gerilemesine katkıda bulunur. Keten tohumu yağı, Omega-3 alımı için uygun besinlerden biridir. Bu yağı yemeklerde ve salatalarda kullanarak Omega-3 alımı sağlanabilir. Böylelikle romatoid artrit hastalığının ilerlemesi engellenebilir.

Romatoid Artrit Diyetinde Kiraz ve Ananas

Romatoid artrit hastalığında kiraz tüketimi, ağrı ve inflamasyonu azalttığı için yararlıdır. Artrit hastalarının histidin amino asidi yüksek olan tam buğday, çavdar ve kahverengi pirinci tercih etmeleri, vücutta bulunan bakır ve demir düzeylerini yükseltecektir. Taze ananas tüketimi, bu meyvede bulunan bromelain enzimi sayesinde inflamasyonu azaltarak romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engeller. Ananasın taze olarak tüketilmesi önemlidir.

Romatoid Artrit Diyetinde Egzersiz ve Temiz Hava

Romatoid artrit hastalarının bu diyeti yaparken temiz hava ve güneş ışınlarından bolca yararlanmaları gerekir. Düzenli egzersiz yapmak da oldukça önemlidir. Romatoid artrit hastaları dengeli beslenerek ve günlük spor ve egzersiz uygulayarak daha rahat yaşayabilirler.

Romatoid Artrit Diyetinde Yeşil Yapraklı Bitkiler ve Dut

Araştırmalara göre, romatoid artrit hastaları sıklıkla kansızlık problemi yaşarlar. Bu nedenle, kıvırcık marul, lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu sebzeler, içerdiği folik asit ve antioksidan özellikleri ile romatoid artrit hastalarının sorunlarını azaltmaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, dut tüketimi de faydalıdır. Yüksek lif oranı ve iltihaplanmayı azaltıcı etkisi nedeniyle dutun tüketilmesi önemlidir. Doymuş yağ oranı düşük besinlerin tüketilmesi de bu hastalıkta son derece önemlidir. Günlük taze meyve-sebze, tam tahıllar ve yağsız protein gıdalarının tüketilmesi romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engeller.

Romatoid Artrit Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Romatoid artrit hastaları için ideal kilo oldukça önemlidir. Aşırı kilolar, eklemlerin daha fazla yorulmasına ve eklem rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Romatoid artrit diyeti yapan kişilerin süt ve süt ürünlerini az tüketmeleri ve tükettikleri miktarları dikkatle hesaplamaları önemlidir. Kırmızı etin romatoid artrit hastalığında önemli bir miktarda tüketilmesi faydalıdır. Turunçgiller, kafein, kırmızı biber, tuz, şeker içeren gıdalar ve sigara gibi ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engeller. Ancak, bu ürünlerin fazla tüketimi hastalığın ilerlemesine yol açar.

Domates, biber, patlıcan ve taze patates gibi gıdalarda bulunan solanin maddesi, romatoid artrit hastalarında sorun yaratabilir ve hastalığın artmasına neden olabilir. Eğer romatoid artrit hastaları nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar kullanıyorsa, ödeme neden olmaması için tuz oranının azaltılması gereklidir. Romatoid artrit hastalarının diyetleri haricinde demir elementi veya demir içeren vitaminler kullanmaları sakıncalıdır. Herhangi bir besine alerjisi veya hassasiyeti bulunan kişilerin kendilerini iyi tanımaları ve besinleri tercih ederken dikkatli olmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Travmatik Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Travmatik Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Juvenil Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Juvenil Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Dejeneratif Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Dejeneratif Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi

Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi

Artrit Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Artrit Romatizma Belirtileri ve Tedavisi